Ελληνικά

Στη δυτική πλευρά του Αράκυνθου είναι χτισμένο το χωριό Συβίστα (μέχρι το 1928) που μετονομάστηκε σε Ελληνικά
Σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του ΔήμουΜεσολογγίου
με 480 κατοίκους (2001),και απαρτίζεται απο δύο οικισμούς
τα Ελληνικά σε υψόμετρο 720μέτρα, 216 κατοίκους και τα
Κάτω Ελληνικά σε υψόμετρο 560μέτρα , 264 κατοίκους.

24 Ιαν 2012

Προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής

     Μετά την κατάρρευση της καπνικής καλλιέργειας, κύρια ενασχόληση μέχρι τότε των περισσότερων κατοίκων του χωριού μας ,αναζητούνται εναλλακτικά άλλες πηγές  εισοδήματος για τους κατοίκους, με σκοπό την συγκράτηση του εργασιακά ενεργού πληθυσμού στο χωριό. Η μέχρι τώρα εικόνα αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο, έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης τόσο από την πολιτεία, όσο και μεμονωμένα από τους πολίτες με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αποτέλεσμα την ολοένα και περισσότερο πληθυσμιακή συρρίκνωση του χωριού από πλευράς των νέων οικογενειών, με άμεση συνέπεια  τον κίνδυνο να κλείσουν και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
     Το φαινόμενο βέβαια της ευμάρειας και καλοπέρασης που πλήττει τους νέους της χώρας μας, δεν αποφεύχθηκε ούτε και στο χωριό μας.
     Η αγροτική οικονομία που ήταν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του χωριού, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των προϊόντων που πηγάζουν από την γεωγραφική περιοχή   πρέπει να αποτελέσουν  και πάλι κύριο μοχλό επανακίνησης της ανάπτυξης, αν θέλουμε να μην είναι χωριό των συνταξιούχων.
     Η μέχρι τώρα ανάπτυξη των υποδομών  δεν αρκεί και θα πρέπει να ενισχυθεί με στοχευόμενες παρεμβάσεις  όπως π.χ  η  δημιουργία  ομβροδεξαμενών ή λιμνοδεξαμενών  για να εξασφαλιστεί η άρδευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι αδικία τόσα νερά που κατεβάζουν οι ορεινοί μας όγκοι να καταλήγουν στη θάλασσα και το καλοκαίρι να πλήττεται η περιοχή από την ξηρασία.
     Ο μικρός στρεμματικός κλήρος  δεν επιτρέπει καλλιέργειες με μικρή στρεμματική απόδοση (σιτάρι,τρυφύλλι,καλαμπόκι κλπ) αλλά κηπευτικών, αμπελιών,όσπρια κ.α.
    Η προσπάθεια τελευταία  με την συστηματική  αμπελοκαλλιέργεια φαίνεται να ανοίγει μια καλή προοπτική, με δεδομένο το ιδιαίτερα ευνοϊκό μικροκλίμα της περιοχής, όπου μπορεί να εξασφαλίσει ένα προϊόν εξαιρετικά ανώτερης ποιότητας.
Έχει πλέον δοκιμαστεί  η περιοχή σε πολλά από τα προϊόντα που παράγει ότι είναι ασυναγώνιστης ποιότητας και αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
    Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα,  σε συνδυασμό με την εύκολη και σύντομη πρόσβαση  σε δύο μεγαλουπόλεις του Νομού (Αγρίνιο και Μεσολόγγι) είναι παράγοντες που βοηθούν την περιοχή των Ελληνικών.
     Ένας κλάδος πλεονεκτικός, από τα γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής είναι αυτός της αιγο-τροφίας.Από την κατσίκα Αμάλθεια, που έτρεφε τον Δία, και καθ όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, το γίδινο γάλα και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων.
Πλήθος δημοσιευμένων ερευνών αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος σε σχέση με το αγελαδινό ως προς την υποαλλεργικότητα  και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες.
      Η Ξυλεία από το  Δρυοδάσος του Αράκυνθου πρέπει να είναι αποκλειστικά απασχόληση και εκμετάλλευση από ομάδα κατοίκων του χωριού.
      Τα σπάνια πετρώματα της περιοχής των Κ. Ελληνικών τόσο για επεξεργασία μαρμάρου όσο και για πετροστοιχίες  είναι αδιανόητο να μένουν ανεκμετάλλευτα και σε τελική ανάλυση να μην χρησιμοποιούνται  στην ντόπια οικοδομική δραστηριότητα έναντι των άλλων υλικών (τσιμέντου, τούβλων) ώστε να δώσουν και τα συγκριτικά αρχιτεκτονικά πλεονεκτήματα στους οικισμούς των Ελληνικών. Θα έπρεπε και θα μπορούσε ο ορεινός όγκος του Αράκυνθου με τα χωριά του να γίνουν τα Ζαγοροχώρια της Αιτωλοακαρνανίας
     Η  καλλιέργεια ελιάς καλαμών στην περιοχή μαγούλες  πρέπει να ενισχυθεί αποκλειστικά από κατοίκους του χωριού, γιατί σίγουρα μπορεί να αποτελέσει κύριο εισόδημα.
     Η προώθηση  όλων των  παραγόμενων προϊόντων απευθείας  στον καταναλωτή,θα πρέπει
να αποτελέσει βασική επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων με κάθε παραγωγική διαδικασία.
     Τα παραπάνω θα βοηθηθούν θεαματικά αν υπάρξουν  ομάδες παραγωγών (πολιτών) που θα συνεταιρισθούν για να δημιουργήσουν την προϋπόθεση υποδομών, παραγωγής και εκμετάλλευσης προϊόντων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση και επιστημονική στήριξη της πολιτείας.
    Συμπερασματικά η ανάπτυξη και η ευημερία των κατοίκων της περιοχής πρέπει να στηριχθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες οι οποίοι αλληλοσυνδέονται.
   1. Αύξηση και βελτίωση όλων των παραπάνω παραγόμενων προϊόντων
   2. Προσέλκυση ημερήσιων επισκεπτών, βελτιώνοντας την (αρχιτεκτονική) εικόνα των οικισμών
    και αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο (Αράκυνθος) και μνημεία της περιοχής (Άγιος-Νικόλαος,
    Άγιος-Γεώργιος)
   3. Αφύπνιση των απανταχού Ελληνικιωτών  για πιο ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα του χωριού.
(Έχουμε  χαρακτηριστικά παραδείγματα ορεινών χωριών περιοχής Ηπείρου, Αρκαδίας κ.α που οφείλουν την ευημερία τους  σχεδόν αποκλειστικά στους απόμακρους πολίτες τους.)
      Σε κάθε περίπτωση για την επιτυχή προοπτική ανάπτυξης του χωριού μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση  η πνευματική καλλιέργεια και μόρφωση των νέων ,των παιδιών μας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου