μαλαγουζιά |
Μαλαγουζιά
Σύμφωνα με το μύθο,ο πρώτος που έφτιαξε κρασί, ήταν ο Οινέας,ο βασιλιάς της Καλυδώνας.Ο Οινέας ήταν πατέρας του Αιτωλού ήρωα Μελέαγρου και παππούλης του Ομηρικού ήρωα Διομήδη που πήρε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας.Από τόσο μακριά έρχεται ή ξεχωριστή αυτή οινοποιήσιμη λευκή ποικιλία αμπέλου μαλαγουζιά.Μετά από περιπλάνηση αιώνων κινδύνευσε στην δεκαετία του 1970 να θεωρηθεί εξαφανισμένη.Η προσπάθεια πολλών ειδικών για να ξαναφέρουν την ποικιλία της μαλαγουζιάς στο προσκήνιο,συνέβαλε στην πεμπτουσία της αναγέννησης που έχουν σημειώσει τα σύγχρονα Ελληνικά κρασιά τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Η μαλαγουζιά δίνει κρασιά με απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα,και έντονα εξαιρετικά αρώματα,ροδάκινου,πράσινης πιπεριάς,λευκών λουλουδιών.
Τίτλοι ευγένειας όπως η αναγέννηση της σταχτοπούτας μαλαγουζιάς ,μια ξεχασμένη ποικιλία της Αιτωλοακαρνανίας βασίλισσα των ελληνικών κρασοστάφυλων, μπορούν να δώσουν στην περιοχή των Ελληνικών, όπου επανακάμπτει στα αμπελοχώραφα η καλλιέργεια της μαλαγουζιάς,μεγάλη προοπτική,σε συνδυασμό με το σπάνιο μικρο κλίμα και το υψόμετρο (περίπου 550 μέτρων).
μαυρούδι |
Μαυρούδι
Το κυριότερο κρασοστάφυλο, που δίνει
το εξαιρετικό κόκκινο κρασί της περιοχής, σταφύλι που προέρχεται τόσο από τα παλιά
αμπελοχώραφα των Ελληνικών, όσο και από τα
νεοφυτευμένα αμπέλια με αυτή την ποικιλία
οινοποιήσιμων σταφυλιών.
απόσταξη τσίπουρου |
Απόσταξη τσίπουρου
Το τελικό προϊόν, μετά το τράβηγμα μέρος του μούστου από το γλεύκος είναι η απόσταξη
των στεμφύλων με το παραδοσιακό Συνεταιριστικό
καζάνι, για τσίπουρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου